Linux Szerver megoldások 2018-ban

Habár manapság nagyjából 300 féle Linux ismeretes és nagyjából mindegyik alkalmas szerver üzemeltetésre van pár olyan disztribúció, amelyet kipróbáltunk és bátran ajánljuk mindenkinek, aki ilyen megoldásban gondolkodik. Ezek mindegyike más szempontból erős, de különbözőek hátrányaik is. Nézzük hát őket.

A Debian mindig a legpopulárisabbnak számított a Linux szerverek közül a CentOS-sel együtt. Valószínűleg azért, mert teljesen freeware, tehát ingyenes és egy non-profit szervezet által lett kifejlesztve, továbbá több Linux verzió a Debian mintájára lett kifejlesztve.

Tehát nem csoda, hogy sok Linux felhasználó a Debian-t tekinti az irányadó mércének, ha osztályoznia kell egy Linux környezetet.

A Cent OS 2004-es megjelenésekor igen nagy hatással volt a szerver üzemeltetés piacára. Megjelenése előtt inkább a Red Hat volt népserű, de ez igen hamar megváltozott akkoriban.

Ennek oka talán az, hogy ennél az operációs rendszernél nincsen szükség támogatási szerződést kötni, amennyiben a cégeknek volt olyan szakemberük, aki értett a RHEL-hez és így költséghatékony volt rá beruházni. 2014-ben pedig megvette a Red Hat és manapság is a Red Hat vezető fejlesztői dolgoznak rajta.

Hátránya, hogy mivel a RHEL szolgál ezen operációs rendszer alapjául, de a cég fejlesztői nem a RHEL alkalmazottai, a javítások és a fejlesztések kissé késve érkeznek meg a Cent OS-hez. Ugyanakkor van hozzá támogatás is, de külsős cégek foglalkoznak ezzel.

A Red Hat Enterprise Linux manapság nem csak Linux üzemeltetéssel és fejlesztéssel foglalkozik, viszont minden, amit csinál, Linux alapokra van helyezve. A cég egyébként évi négymilliárd dolláros vállalattá nőtte ki magát.

Ami nem kis dolog, ha azt vesszük, hogy egy eredetileg nyílt-forráskódú operációs rendszerrel lépett be a szolgáltatás piacra. Az operációs rendszerüket egyébként a biztonságfaktoráért és a stabil, megbízható működéséért szokták szeretni. Ha pedig inkább virtuális szerverként akarja valaki használni, a nagyobb szolgáltatók, például a Doclernet kínálatában Linux alapú VPS is megtalálható.

Az Ubuntu Szerver felhőalapú szolgáltatásaiért közkedvelt és igen elterjedt. Van hozzá fizetős támogatás is, de mivel rengeteg szakmai anyag található róla a neten, gyakorlatilag befektetés nélkül is kapunk hozzá támogatást, míg a többi, eddig említett disztribúcióhoz igen drága a támogatás.

Igen megnyerő, hogy az Ubuntu közel húsz év alatt eljutott erre a szintre, hiszen sokkal fiatalabb operációs rendszerről van szó, mint a társai, akik már a Linux hajnala óta léteznek. Min mondtuk, valószínűleg a felhő alapú szolgáltatási miatt ennyire közkedvelt, hiszen ezek a legmodernebb és legkényelmesebb szerver megoldások egyikei.