A Jupiter és a legújabb holdjai.

Amerikai Carnegie Tudományos Intézet űrkutatói 12 újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül. Naprendszerünk legnagyobb bolygójának már korábban is számtalan holdjáról tudtunk, de ezzel a felfedezéssel 79-re emelkedett az ismert holdjainak a száma.  

A Naprendszer bolygói közül a Jupiter a legnagyobb, vitatkoznak a kutatók azon, hogy vajon rendelkezik -e szilárd maggal, vagy pusztán egy gáz légtérrel rendelkezik csak. Rekord mérete mellett a legtöbb holdja is a Jupiternek van a Naprendszerünkben.

A csillagászok egy esetleges újabb bolygó után kutattak, amikor rábukkantak a Jupiter 12 újabb holdjára. Közülük kettő felfedezéséről már korábban is hírt adtak, a további tíz jelenlétét viszont csak most ismertették fel. Az újonnan felfedezett holdak közül 11-nek az átmérője egy és három kilométer közötti, sokban hasonlítanak a Jupiter eddig ismert holdjaihoz. Van köztük kettő apró hold is, amelyeknek pályája igen közel van az óriásbolygóhoz.Az új holdak közül kilenc retrográd mozgást végez, azaz a bolygó forgásával ellentétes irányban keringenek, ez nem újdonság, mivel a Jupiternek 33 már korábban már felfedezett bolygója ugyan ilyen retrográd mozgást végez.

A tizenkettedik hold a legkülönösebb, sokakat meg is lepett, hiszen pályája valamivel távolabb van a Jupitertől, mint a többié. Átmérője kevesebb mint egy kilométer, ezzel a mérettel pedig a Jupiter eddig felfedezett legkisebb holdjának számít. Nevét a római istennőről, Valetudóról kapta, aki a mitológiában az egészség és higiénia istennője volt.

A szakemberek úgy vélik, hogy a holdak keletkezésében nagy szerepet játszott az, hogy a különféle irányú ütközések során le-letördelődtek belőlük darabok, vagy porrá zúzódtak. Ha fény derülne arra, hogy a Jupiter holdjai miképp keletkeztek és álltak pályára, közelebb kerülhetnénk az univerzum keletkezésének megismeréséhez (legalábbis egy tyúklépésnyivel).