Érdekes politikai változások Nyugat-Európában.

Bár itthon a határzár miatt nem igen hall az ember túl sokat a migránsokról, példánkat pedig követik a szlovének is, így meglehetősen nyugodtnak is gondolhatja az ember a körülményeket, ha nem lennének olyan hírek, melyek olasz, illetve spanyol területekről érkeznek. Itt ugyanis a vártnál jóval nagyobb számban érkeztek idén is migránsok, ráadásul olyan botrányos esetekről cikkeznek, hogy több helyen kisfiúkat molesztáltak. A franciák sem feledkezhetnek meg a bevándorlás árnyoldalairól, ráadásul Macron, a bevándorláspártiként híressé vált elnök is egyre negatívabb hírnévnek örvend.
Az adatok szerint az 1950 -es évektől nem volt olyan népszerűtlen francia elnök, mint Emmanuel Macron, akiről, és akivel kapcsolatban az idei nyáron sorban buktak ki a kellemetlennél is kellemetlenebb botrányok: kezdve a szadista testőrrel, aki rendőrnek öltözve járt el verekedni, és akit az egész kormány a végsőkig védett. Felmerült, hogy ez a férfi Macron titkos szeretője, így az elnöknek nyilvánosan védekeznie kellett. Aztán Nicolas Hulot, aki a kormány egyik legfontosabb embere volt, lemondott, azzal az indokkal, hogy nem akar tovább hazudni. Nálunk amikor legutóbb ilyen kijelentést tett egy politikus, tüntetések, és vandalizmus lett az eredménye, nyilván a franciák közt is felháborodást keltett mindez. Közben pedig bebizonyosodott, hogy Macron nem képes a gazdasági problémákat sem megoldani: nem tud munkahelyeket teremteni, és ezzel csökkenteni a munkanélküliséget, viszont az adókat növelte.
Macron egyértelműen szembement a nemzetállamisággal, amikor egy dán egyetemen arról beszélt, hogy az egységes Európa értelmében nincs olyan hogy dán, vagy francia, vagy más nemzet, hanem csak európaiak. Magát nyíltan szembeállította Orbán Viktorral, akiről azt nyilatkozta, hogy semmiben nem ért vele egyet, és legnagyobb ellenfelének tartja, míg Finnországban saját nemzetét is sarazta, amikor kijelentette, hogy a franciák nem hajlandóak fejlődésre.
Míg korábban Orbánnak nagyon komoly támadásokkal kellett szembenéznie, mostanra egyre több támogatóra lel még nyugat-európai országokban is: Macron kijelentése után például a Le Figaro lap is kiállt Orbán mellett, ahogy Jean Bricmont belga professzor is hangsúlyozta, hogy Orbánnal szemben Macron garantáltan alul fog maradni.