Sokkal nagyobbak a cicák mint régen.

A vikingek nagy kedvenceim voltak mindig is, és az én macskámat is meglehetősen gyakran azonosítom a vikingek egyik istennőjével, Freyával, aki imádta a cicákat, és megbüntette azokat az embereket, akik bántották őket. Dán tudósok kiderítették, hogy a vikingek korában a cicák sokkal kisebbek voltak, mint mostanában, és még sok más érdekes információt is megtudtak arról, hogy mégis mit csináltak akkoriban a macskákkal, és hogy milyen életük lehetett mellettünk, emberek mellett. 

A viking cicák csontjainak vizsgálata során kiderült, hogy jóval kisebbek voltak, mint a mi cicáink, ennek pontos okát nem ismerik még, hiszen lehet szó arról, hogy genetikai változáson mentek keresztül a házi macskák, illetve arról is, hogy egyszerűen megváltoztak a lehetőségeik, már az ember barátaiként jóval több időt töltenek köztünk, és több élelemhez jutnak, ezért fejlődnek jobban. Ez az elmélet nem biztos még, hiszen a legtöbb állatfaj esetében nem ezt a tendenciát figyeltük meg: a kutyák például kisebbek lettek, mint elődjük, azaz a vadon élő farkasok.

Az exhumálások során az is kiderült, hogy  a vikingek megnyúzták a macskákat mielőtt eltemették őket, ebből arra következtetünk, hogy bundájukat ruházati cikként használták. Azt nem tudom, hogy ehhez mit szólt Freya, de az biztos, hogy a cicáknak jobb dolga van most, hogy a barátaink lettek!