Szerver hoszting: múlt, jelen, jövő

Nagyjából az ezredforduló hozta magával az igényt a virtuális szerverek elterjedése iránt. Előtte a technológia sem állt olyan szinten, hogy teret tudott volna hódítani, illetve a cégek sem nőttek még fel a feladathoz, hogy szerver hoszting szolgáltatásban gondolkodjanak, ezért mindenki próbálta házon belül megoldani az adattárolást.

Aztán az információs technológia rohamos fejlődésének következtében egyre nehezebbé és költségesebbé vált a vállalkozások számára a megfelelő méretű saját szerverek használata és fenntartása. Ezt a helyzetet az informatikai cégek is gyorsan felismerték, és gombamód kezdtek szaporodni az ún. szerver hoszting szolgáltatások. Mára pedig már ott tartunk, hogy a legtöbb kis- és középvállalkozás felszámolta házon belüli szerverét és átköltöztette egy szerver hoszting céghez.

Minden jel arra mutat, hogy ennek az iránynak komoly létjogosultsága van, hiszen költséghatékonysági és adatbiztonsági szempontokat is figyelembe véve, a szerver hoszting ideális megoldás a vállalkozások számára.