vulkán

A szunnyadó csomádi vulkán

A Székelyföldön található csomádi vulkán mai napig nagyon érdekes a tudóok számára és MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport tagjai már hosszú ideje foglalkoznak a tanulmányozásával.

A vulkán legutóbbi kitörése három évtizede volt, de ettől még egyáltalán nem mondható inaktívnak. Egy szakmailag elismert folyóiratban arról írnak, hogy a csomádi hegy kőzeteiben található cirkonkristályok arra utalnak, hogy még mindig lehet folyékony magma a vulkán belsejében.

Érdekes módon a vulkanológusok szerint számos olyan egyéb tűzhányó van, amelyekről sokan azt hiszik, hogy kialudtak, azonban még működnek, csak épp egy szunnyadó állapotban. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy Csomádon a vulkán a közeljövőben ki fog törni, sőt még az is lehet, hogy több évtizedig nem kell várni egy ilyen eseményt, de azt sem lehet kizárni, hogy egyszer majd a jövőben újra tüzet fog hányni magából.

Harangi Szabolcs kutató arról beszélt, hogy a kutatócsoporttal azon vannak, hogy a csomádi vulkán működését minél jobban képesek legyenek megérteni. Egy tűzhányó természetének a megértéséhez fontos tanulmányozni a magmatározó rendszerét, amelyből értékes információkat lehet kinyerni a vulkán működésével kapcsolatban.

Bizonyos fizikai anomáliák, amelyek között az elektromos vezetőképesség a legkiemelkedőbb arra utaltak, hogy a kőzetolvadék található a csomádi vulkán belsejében.A kutatásban egy újszerű megközelítést is alkalmazott a kutatócsoport, amely a tűzhányó kőzetekben lévő cirkonásványban levő héliumizotópok tanulmányozásával foglalkozik.

A kutatók arra jutottak, hogy a különböző vizsgálatok alapján, hogy a csomádi vulkán kitörései között nagyon hosszú szunnyadási idők voltak, de aztán megint kitört a vulkán. Ez alapján pedig elképzelhetőnek tartják, hogy ez a jövőben újra meg fog ismétlődni.