ülő hölgy laptoppal

A túl sok ülés károsíthatja a mentális egészséget

A COVID-19 járvány sok embert a fenekére ültetett -szó szerint. Eleinte sok iskola váltott online órákra. Amikor ezen iskolák némelyike folytatta a személyes órákat, csökkentették a diákok helyről helyre költözését. Hasonlóképpen sok vállalat hagyja, hogy az emberek otthonról dolgozzanak. Ez azt jelenti, hogy kevesebb ember sétált a buszmegállókhoz, vagy barangolt az iskolákban vagy a munkahelyeken. Az emberek most több időt töltenek ülve.

Ez az egyre inkább heverős krumpli életmód nem tesz jót az egészségnek. Az emberi testnek meg kell mozdulnia. Ennek a mozgásnak a korlátozása számos problémához vezethet, a derékbővüléstől és a magasabb vérnyomástól a krónikus betegségek, például a cukorbetegség kockázatának növeléséig. Most egyre több adat azt mutatja, hogy az agy is szenved, ha nem mozogunk eleget. Ez pedig hozzájárulhat a tinédzser évek során felmerülő mentális egészségügyi problémákhoz.

Jacob Barkley gyakorló tudós az Ohio-i Kent State Egyetemen. Egy csapat tagja volt, amely tavaly 398 főiskolai hallgatót és tanárt kérdezett meg tevékenységükről a személyi órák előtt és után, 2020 márciusában leálltak. Azok, akik a legtöbbet gyakoroltak, átlagosan kevésbé voltak fizikailag aktívak. A másik oldalon azt mondhatjuk, hogy azok, akik korábban kevésbé voltak aktívak, több fizikai aktivitást végeztek az óra leállítása után.

Pedig az ülő idő sokat növekedett – az egész csoport számára. 2020 áprilisától júniusig az általuk megkérdezett emberek átlagosan heti nyolc órával többet ültek, mint korábban. Barkley csapata megosztotta megállapításait a 2020. szeptember 1-jei International Journal of Exercise Science című folyóiratban.

„A kérdés megválaszolásához:„ A COVID a hátunkra buktatott minket?”azt válaszolnám, hogy igen.” Ez igaz volt „legalábbis a vizsgálatunk ideje alatt” – mondja Barkley.

Egy másik tanulmányban a kutatók 937 brazil felnőttet kérdeztek meg a járvány első hónapjaiban. Többnyire otthon maradtak, kivéve az orvoslátogatásokat vagy az élelmiszer-vásárlást. Ezeknek az embereknek egyharmada saját becslése szerint naponta több mint 10 órát ül le. És akik ezt tették, nagyobb valószínűséggel számoltak be a depresszió tüneteiről. Egy nemzetközi csapat osztotta meg megállapításait a 2020 októberi Pszichiátriai Kutatásban.

Ezt a hírt nem szabad ülve fogadnunk, még járvány idején sem. Minél több időt töltenek az emberek ülve vagy heverészve, annál nagyobb a depressziójuk és esetleg más mentális egészségügyi problémáik kockázata. Egyes kutatások azonban azt sugallják, hogy a depresszió nagyobb kockázata attól függ, hogy az emberek mit csinálnak ülve.

A brazil felnőtteken végzett vizsgálat megerősített valamit, amit a tudósok már tudtak: A túl sok ülés magasabb depresszióhoz és más egészségügyi problémákhoz kapcsolódik. És bár a COVID-19 növelhette az emberek ülésének számát, a legtöbbjüknél a tevékenységek csökkenésének tendenciája évekkel korábban kezdődött. Az emberek tinédzser korukban kezdenek ülőbbé válni.

A túl sok ülés szorongást is előidézhet. Egy 2019-es tanulmányhoz ausztrál kutatók 13 másik tanulmány adatait kombinálták. Összességében ezek az adatok több mint 70 000 emberre vonatkoztak. Ez az elemzés tendenciát mutatott az ülő helyzet és a szorongás tünetei között. És ez a kapcsolat erősebb volt, mint a képernyőidő és a szorongás közötti kapcsolat. Ez arra utal, hogy maga az ülő viselkedés is fontos – jelentette a csapat a Journal of Affective Disorders-ben.

„Az alapvető üzenet csak az, hogy ülj kevesebbet, mozogj többet” – mondja Hallgren tudós. És „mozogj többet, gyakrabban”.