DC motor

DC motor típusok

A mai ipari szektorban szinte mindenütt egyenáramú, azaz DC motorok vannak. A robotikától az autókig a kis és közepes méretű motoros alkalmazások gyakran rendelkeznek egyenáramú motorokkal a funkcionalitásuk széles skálája miatt.

Mivel az egyenáramú motorokat ilyen sokféle alkalmazásban alkalmazzák, különböző típusú gyártmányok állnak rendelkezésre az ipari szektor különböző feladataihoz.

A DC motor különböző típusainak megértése segít megérteni, hogyan használják őket különböző alkalmazásokhoz, és melyik típus alkalmazható az Ön esetében, ezért nézzük meg ezeket közelebbről.

 

Állandó mágneses DC motorok

Az állandó mágneses típus állandó mágnest használ a mezőáram létrehozásához. Ez a fajta egyenáramú gyártmány nagy indítónyomatékot és jó fordulatszám-szabályozást biztosít, de a nyomaték korlátozott, ezért jellemzően alacsony lóerős alkalmazásoknál fordul elő.

 

Sorozatos

Egy sorozatosban a mezőt néhány fordulattal feltekercselik a teljes armatúraáramot hordozó nagy vezetékkel. Ezek általában nagy indítónyomatékot hoznak létre, de nem tudják szabályozni a sebességet, és akár terhelés nélkül is károsodhatnak. Ezek a korlátozások azt jelentik, hogy nem alkalmasak a változó sebességű hajtásalkalmazásokhoz.

 

Sönt

A söntáramú DC motor esetében a mező párhuzamosan (sönt) van összekötve az armatúra tekercselésével. Ezek a darabok nagy fordulatszám-szabályozást kínálnak annak a ténynek köszönhetően, hogy a söntmező külön-külön gerjeszthető az armatúra tekercsektől, ami egyszerűsített tolatásvezérlést is kínál.

 

Összetett

Az összetett egyenáramú motoroknak, mint a tolatóáramú motoroknak, külön gerjesztett söntmezőjük van. Jó indítónyomatékkal rendelkeznek, de szabályozási problémákat okozhatnak a változó sebességű hajtásalkalmazásokban.

 

A 4 típusú DC motor között számos lehetséges alkalmazás létezik. Minden típusnak megvannak az erősségei és gyengeségei. Ezek megértése segíthet megérteni, hogy mely típusok lehetnek jók az alkalmazáshoz.