Mi az a CSOK?

Mi az a CSOK és miért érdemes segítséget kérni, a CSOK igénylés tervezésekor? A CSOK a Családok Otthonteremtési Kedvezmény-ét takarja, ami nem más, mint a nagycsaládosok ingatlanhoz jutását támogató intézmény, melyet a „A lakásépítési támogatásról” címet viselő kormányrendelet szabályoz.

Most márciustól változnak a CSOK igénylés feltételei a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adókártya, a tb-jogviszony igazolás és az adásvételi szerződés bemutatása lesz, valamint nyilatkozatokat kell benyújtani, miszerint olyan személy igényli a CSOK-ot, aki még korábban nem vett igénybe kedvezményt, aki házas, közös háztartásban élnek, valamint arról, hogy hány gyerek után veszik igénybe a kedvezményt. A kritériumok közt szerepel a büntetlen előélet is.
Ez azért könnyebbség, mert korábban akár két tucat dokumentumot is elkértek, mire befejeződött a CSOK igénylés. Azok számára is kedvező a változás, akik külföldről térnek haza, ugyanis elég arról nyilatkozniuk, hogy megkezdik a tb-jogviszonukat érvényesíteni, erre kapnak 180 napot.